Η απώλεια λίπους είναι ένας δρόμος που πολλοί θέλουν να ακολουθήσουν. Ποιός δεν θέλει να χάσει λίγο ακόμα περιττό λίπος, να γραμμώσει λίγο παραπάνω ή και να διώξει έστω λίγα κιλά που συσσωρεύτηκαν πάνω του στην διάρκεια του χρόνου. Αρκετά ενδιαφέρον.. Όμως αυτός ο δρόμος έχει και κάποια εμπόδια στα οποία αξίζει να αναφερθούμε. Αλλά ποια είναι αυτά τα εμπόδια στα οποία αξίζει να αναφερθούμε;
Ποιοί είναι αυτοί οι 3 λόγοι που κολλάει η ζυγαριά;
Ένας από τους κύριους λόγους που κολλάει η ζυγαριά είναι ο χαλασμένος μεταβολισμός. Χαλασμένος μεταβολισμός μπορεί να ακούγεται σαν κάτι φανταστικό. Αλλά δεν είναι. Είναι η μείωση του μεταβολισμού. Είναι όταν το σώμα προσαρμόζεται στο να καίει αρκετά λιγότερες θερμίδες. Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους. Αλλά το κύριο συστατικό που το πυροδοτεί είναι το τεράστιο έλλειμμμα θερμίδων ή το πολύ γρήγορο έλλειμμα θερμίδων.
Όλοι μάθαμε για την ομοιόσταση στο σχολείο. Οι πολύ χαμηλές θερμίδες ή η απότομη αλλαγή σε αυτές προκαλεί μείωση του μεταβολισμού ως προσαρμογή επιβίωσης από τον οργανισμό μας. Αυτό γίνεται μέσω της ρύθμισης διάφορων ορμονών της όρεξης, του μεταβολισμού, της διάθεσης και της συμπεριφοράς. Και πιστέψτε με.. Δεν θέλουμε να πειράξουμε τίποτα από αυτά. Το σώμα σου με το που βλέπει πως καταναλώνεις πολύ λίγες θερμίδες προσπαθεί να προσαρμοστεί απευθείας σε αυτές. Γιατί έχει σκοπό να διατηρήσει το βάρος σου. Δεν θέλει να το διώξει. Θέλει να κρατήσει το λίπος ως αποθήκη ενέργειας για τις δύσκολες ώρες. Και εσύ ακριβώς το τοποθετείς σε αυτήν την κατάσταση κάνωντας δίαιτα πολύ επιθετικά ή πολύ γρήγορα.
Ένα σπουδαίο βίντεο στο οποίο μπαίνω σε μεγάλη λεπτομέρεια για ακριβώς αυτό το θέμα είναι αυτό:
Ο 2ος λόγος τώρα που σε κάνει να χτυπάς τοίχο στην προσπάθειά σου να χάσεις λίπος & βάρος είναι η λάθος μέτρηση θερμίδων. Κάτι που φαίνεται άκακο. Αλλά είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα και ενοχλητικά λάθη. Γιατί ξέρουμε πως η μέτρηση θερμίδων παίζει καθοριστικό ρόλο. Βρίσκουμε πόσες θερμίδες καίει το σώμα μας. Και μετά προσπαθούμε να καταναλώσουμε λιγότερες από αυτές για να χάσουμε λίπος.
Η θερμιδομέτρηση προσφέρει τον έλεγχο. Είναι ο φακός στην σπηλιά της απώλειας λίπους που προσπαθείς να εξερευνήσεις. Και σε συνδυασμό με το βάρος σου. Σου υποδυκνύει αν πηγαίνεις σωστά.
Όμως είναι και μια δεξιότητα. Θέλει χρόνο να την εκπαιδεύσεις. Είναι ένα εργαλείο που πρέπει να μάθεις πως να το χρησιμοποιείς. Αλλιώς είναι άχρηστο.
Αλλά όταν γίνεται λάθος. Χάνεται το σημείο αναφοράς. Χάνεται ο στόχος. Χάνεται κάθε είδος ελέγχου. Ξαφνικά είσαι σε ένα τυχαίο πλοίο κάπου στην θάλασσα και δεν ξες που πας. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση είναι η απόκτηση εμπειρίας. Δηλαδή η συνεχόμενη προσπάθεια με τις εφαρμογές θερμιδομέτρησης.
Ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων που μετράνε στην αρχή δεν μετράνε σωστά. Θέλει προσοχή. Πολλοί αναφέρουν έως και 50% λιγότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουν πραγματικά. Νομίζουν δηλαδή πως καταναλώνουν πολύ λιγότερες από αυτές που καταναλώνουν πραγματικά. Και αυτό φυσικά μπορεί να οδηγήσει στο 1ο λάθος του χαλασμένου μεταβολισμού με το τεράστιο έλλειμμα. Ή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους αν τρώς 50% περισσότερες θερμίδες από αυτές που αναφέρεις.
Το 3ο λόγος που δυσκολεύσαι στην απώλεια λίπους σου είναι το ότι δημιουργείς μια μη διατηρήσιμη , προσαρμόσιμη και διασκεδαστική δίαιτα.
Η διατηρησιμότητα μιας δίαιτας οδηγεί και στα άλλα. Και τα άλλα οδηγούν στην διατηρησιμότητα.
Η απώλεια λίπους είναι ένας μικρός ημιμαραθώνιος. Όχι ένα σπριντάκι. Δεν κρατάει 7 μέρες. Κρατάει 4-8-12-16 εβδομάδες. Αν ακολουθείς ακραίες δίαιτες, υπερπεριοριστικές, δεν θα μπορείς να τις διατηρήσεις long term. Και έτσι δεν θα μπορέσεις να χάσεις το περιττό λίπος σου. Κιαν το διώξεις με 1000 ζόρια, τότε δεν θα μπορείς να το διατηρήσεις εκτός. Ακριβώς γιατί τα θεμέλια της διατροφής του ήταν σαθρά. Και ότι έχτισες από πάνω θα γκρεμιστεί.
Αναφορικά πολλές δίαιτες δημιουργούν αυτό το θέμα. Βλ. δίαιτες που αποκλείουν ομάδες τροφών (Κετογονική), διατροφικά πλάνα που είναι στανταρ και δεν σου δίνουν χώρο να καταναλώνεις τις τροφές που θες, διατροφές χαμηλών υδατανθράκων και άλλα. Γιατί την στιγμή που έρθεις σε επαφή με μια τροφή που δεν τρως συνήθως… τότε θα γίνει η φιέστα. Όταν πατάς σε νερά που δεν έχεις ξαναπατήσει. Έξω απ’ την κατασκευή και την οργάνωση του διατροφικού σου πλάνου.
Όσον αφορά τα άλλα δύο χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης δίαιτας.. Μια δίαιτα που δεν προσαρμόζεται και δεν σου επιτρέπει να φας ότι θες όποτε το θες δεν θα δαιτηρηθείς μακροπρόθεσμα. Και μια δίαιτα που δεν είναι διασκεδαστική.. δεν σου επιτρέπει να φας κάτι με την κοπέλα σου, μια πίτσα, μία κρέπα ίσως να πιείς κάτι με τους φίλους.. είναι φτιαγμένη να αποτύχει ανά πάσα στιγμή που έρθεις σε αυτήν την κατάσταση.
Αυτά για σήμερα. Συνεχίστε να εμφανίζεστε κάθε μέρα σε ότι κάνετε. Και καλή συνέχεια.
Αν θες να δεις το βίντεο που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο άρθρο. Έκανα το ψάξιμο για εσένα.
ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ
Έχοντας χάσει 40 κιλά ο ίδιος ξεκίνησα την έρευνα για την διατροφή και τα βάρη ήδη από την 1η Λυκείου. Στο 1ο έτος των σπουδών μου ξεκίνησα το Personal Training και το Κανάλι μου στο Youtube. Με μόνο στόχο να μεταμορφώσω το σώμα και την ζωή όσων περισσότερων ατόμων γίνεται.